Tre serietrænere: Sådan får vi spillerne klar til sæsonstart

Opkast, intervaltræning og sammenhold. Vi har talt med tre serietrænere om, hvordan deres træningsopstart har været.Rigtig mange seniorhold har allerede startet forberedelserne til den kommende udesæson. Foto: Henrik Bjerregrav samt Colourbox
- Til træningen i tirsdags var der to, som kastede op.

Sådan lyder det fra Jan Toftdal fra Vodskov IF, som er ét af de mange seriehold, som netop har startet træningen frem mod den kommende forårssæson. Men hvordan griber man træningen an, når spillerne har holdt pause fra fodboldbanen siden efteråret?

Vi har spurgt tre seniortrænere, hvordan de er kommet i gang efter vinterpausen.

Jan Toftdal, træner for Vodskov IF Serie 3

I hvilken forfatning er spillerne kommet retur fra vinterpausen?
Til træningen sidste tirsdag var der to, som kastede op. Og gammelfar her (Jan Toftdal er spillende træner, red.) løb forrest. Vi plejer at sige, at de unge spillere har breezere i blodårerne og for de gamles vedkommende er det sovs. Det var også derfor, vi startede op den 27. januar, som jo er tidligere end en del andre Serie 3-hold.

Hvad har du fokus på her i opstarten?
Fokus er at få noget føling med bolden igen. Vi vil selvfølgelig gerne i god form, men vi skal ikke ud og løbe 25 kilometer om ugen på landevejen. Vi er så privilegerede, at vi har mulighed for at leje vi os ind på kunstgræsbaner, og det giver os mulighed for at lave øvelser med mange dueller og øvelser, hvor der er en del løb også. Men vi har bolden med i 80 procent af tiden.

Hvordan så din seneste træning helt konkret ud?
Vi varmede individuelt op i ti minutter. Så spillede vi lidt fire mod to, hvorefter vi tog et spil, hvor vi spillede ung mod gammel på et lille område med to berøringer. Herefter lavede vi det samme, men på et større område og stadig uden mål. Jeg har et princip op, at med en så god en bane, så skal vi have så mange spil som muligt, hvor vi bare har én eller to berøringer.

Efterfølgende spillede vi intervalspil, tre mod tre, og vi kørte på til spillerne var helt hvide i hovederne. Så sluttede vi af med fire stigningsløb inden vi spillede kamp til sidst. Og så fik de lige nogle spurter til sidst som ”tak for i aften”.

Tonny Witzansky Jensen, træner for Horsens Freja JS-Kvinder

Hvilken forfatning er spillerne kommet retur fra vinterpausen i?

Det er okay, synes jeg. Jeg har været træner i mange år, og umiddelbart tænker jeg, at det bliver nemmere g nemmere at komme i gang efter vinterpausen, for mange dyrker fitness når den udendørs fodboldtræning ligger stille, og den generelle grundform er blevet bedre.

Hvad har du fokus på her i opstarten?
Selv om spillerne er i bedre form, så gælder det opbygning af kondition og boldføling. Så jeg vægter fysisk krævende øvelser og possession-øverlser. Vejret er en udfordring for os, for når det er koldt, så skal vi have nogle øvelser, hvor der er konstant bevægelse, så spillerne ikke bliver skadede.

Hvordan så din seneste træning helt konkret ud?
Vi startede med ti minutters let løb. Så kørte vi nogle øvelser, som er fysisk krævende. Bl.a. en mod en med scoring på keglemål. Herefter spillede vi to mod fire. Vi havde pasningsøvelser med løb samt spil med overlap. Og intervalspil som afslutning.

Bent Oelenshlæger Poulsen, træner for Tarm IF’s Serie 3-hold

Hvilken forfatning er spillerne kommet retur fra vinterpausen i?

De fleste af mine spiller har heldigvis holdt sig i form med indefodbold og løbetræning. Så jeg synes det ser rigtig fornuftigt ud.

Hvad har du fokus på her i opstarten?
Det handler om at komme i form, så der er en del løbetræning, men det foregår med bold. Men jeg kan også godt lide at bruge agilitybaner, for at fremme de hurtige fødder hos spillerne. Ellers er det væsentlige for mig, at vi får noget kammeratskab op og køre. Det er faktisk vigtigere end konditionen.

Hvordan så din seneste træning helt konkret ud?
Vi spillede aggressiv småspil, hvor vi kørte mand-mod-mand og genpres. De spil indeholder løb, som får spillerne op i høj puls og så får vi trænet vores genpres, som jeg er taktisk tilhænger af. Vi trænede lidt agilitybane og så spillede vi lidt til sidst. Jeg kan tydelig mærke, at spillerne har glædet sig til at komme i gang efter en pause, ligesom vi har fået en kunstgræsbane, som er meget motiverende at komme ud på.

Af: Martin Weibel, DBU Jylland Kommunikation - 06. februar 2018, 13:41

Skriv en kommentar

Skriv kommentar (Kræver login)

0

Ingen kommentarer endnu - skriv den første