Derfor giver opvarmning mening

Englehop, høje knæløftninger og gadedrengeløb. Skal de klassiske opvarmningsøvelser have kniven, eller opprioriteres?

Alle som har spillet fodbold, kender de klassiske opvarmningsøvelser. 

De fleste er også enige om, at det er langt sjovere at tordne læderet i kassen eller træne præcisionen i de lange afleveringer end at løbe frem og tilbage på tværs af banen, for at tvinge kropstemperaturen i vejret.

Men er opvarmning en forældet idé, som bare er spild af tid? Slet ikke, fortæller Jarl Pors Jakobsen, der, som fysisk træner hos Team Danmark, rådgiver nogle af Danmarks dygtigste sportsudøvere i at optimere deres træning.

Ikke bare skadesforebyggende 

Man bør først og fremmest varme op for at mindske skadesrisikoen, men faktisk er der flere andre grunde til at prioritere opvarmning, fortæller Jars Pors Jakobsen. 

- Når du varmer op får du øget kropstemperaturen og mobiliteten i leddene, hvilket sænker skadesrisikoen. Specielt på motionsniveau er opvarmningen vigtig og gør dig mindre sårbar overfor f.eks. fiberskader, siger han.

- Herudover kommer en performancedel, for når du varmer kroppen op til en vis temperatur fungerer mekanismerne inde i musklen bedre. Det betyder blandt andet, at du bliver i stand til at løbe hurtigere, end hvis du ikke har varmet op, fortæller Jarl Pors Jakobsen, som har en fortid som landsholdsroer i kajak.

Du bliver klar til at præstere

Rent fysiologisk er der altså ingen undskyldning for at krybe udenom opvarmningen. Men heller ikke på det mentale plan, giver det mening at springe opvarmningen over.

- Hvis man kører den samme opvarmning hver gang, så laver man en skoling af kroppen, hvor man gør den klar til at præstere. Herudover er det også en klargøring af hovedet, som man fortæller, at ”Okay, nu skal der ske noget voldsomt”. Man tuner ligesom systemet, fortæller Jarl Pors Jakobsen, som ikke mener, man skal se opvarmning som noget negativt eller kedeligt.

- Det handler om at få en positiv tilgang til at varme op, for det er en positiv ting at gøre, og du er bare mindre disponeret for skader, når du varme op før idræt. Opvarmning er også en oplagt anledning til at få en tradition ind omkring stræk og skadesforbyggende træning, siger han.


Fodboldspillere er også kendt for at være ret usmidige, så derfor er det også en god ide at strække ud. Også selv om det vil føre til, at kropstemperaturen falder en smule igen. 

Jarl Pors Jakobsens gode råd til opvarmning og udstrækning

Jarl Pors Jakobsen anbefaler løb som en del af opvarmningen. Når man løber, varmer man hele kroppen op og får dermed kropstemperaturen op. For en fodboldspiller er det derfor relevant at starte med småløb samt at lave noget motorisk træning. Husk også at varme mave- og rygmuskulatur op.

Fodboldspillere er også kendt for at være ret usmidige, så derfor er det også en god ide at strække ud. Også selv om det vil føre til, at kropstemperaturen falder en smule igen.

For at organisere opvarmning og udstrækning mest optimalt, bør man strukturere det således, at man starter med noget let, inden man går over til lidt styrkebaseret træning. Herefter kan man lave lidt cuts (hurtige retningsskift eller lignende) inden man slutter med noget mere højintenst. Herefter kan man slutte med lidt udstrækning. F.eks. af haser, hoftebøjere og lår (i hvert fald 30 sekunder af hver).