Afslutningen på indefodboldsæsonen er lige om hjørnet og nu gælder det om at holde tungen lige i munden, når det gælder nedrykning af spillere i de sidste stævner og finaler, før sæsonen går på hæld. Vi har hjulpet lidt med at regne matematikken ud for dig.

Du kan se reglerne og case-eksempler herunder.

Hvornår er der tale om at rykke en spiller ned?
Det springende punkt er, om spilleren rykkes NED, og om dette foregår i den sidste tredjedel af indefodboldturneringen.

Eks. 1: 
En spiller har spillet første indledende stævne på holdet i A-rækken og andet indledende stævne på holdet i B-rækken. Spilleren kan nu frit spille for enten A-holdet eller B-holdet til tredje stævne. 

Eks. 2: 
En spiller har spillet de to første indledende stævner på holdet i A-rækken. Spilleren har nu ikke længere mulighed for at komme ned på lavere rangerende hold. Spilleren kan dog deltage på evt. andre af klubbens hold i samme A-række.

Eks. 3: 
En spiller har spillet første indledende stævne på holdet i B-rækken og andet indledende stævne på holdet i A-rækken. Spilleren kan nu spille for A-holdet til tredje stævne, men også B-holdet, såfremt holdene spiller samme spilledag – dog kun på ét hold pr. spilledag.

Eks. 4: 
En spiller har spillet de to første indledende stævner på holdet i B-rækken og tredje indledende stævne på holdet i A-rækken. A-holdet er ikke gået videre til regionsfinaler eller JM, og dermed har spilleren nu ingen mulighed for at komme ned på et lavere rangerende hold, da der ikke længere er mulighed for at blive spillet fri.

Eks. 5:
A- og B-rækken i en årgang er fra turneringsstart (efter tilmeldingsfristens udløb) lagt sammen til én række. Her gælder det nye jf. § 4.1, at hold fra samme klub er ligestillede, og op- og nedrykningsregler for spillere er suspenderet. 

Brøkregning kun for nedrykning
- En spiller kan ALTID rykke op på et højere rangerende hold – det er først, når man skal ned på et lavere rangerende hold, at man skal være påpasselig, påpeger René Pedersen, indefodboldkoordinator på DBU Jylland Region 2's kontor i Holstebro.

En spiller, der har deltaget i to tredjedele af de indledende stævner indefodbold/futsal på højere rangerende hold, kan nemlig ikke i samme turnering deltage på lavere rangerende hold. 

Hold i samme række/niveau er at betragte som sidestillede i forhold til op- og nedrykning af spillere. Bemærk desuden, at dette også gælder for sammenlagte A-/B-niveauer (se eks. 5 ovenfor).

For halvårsspillere gælder det særlige, at de skal have deltaget på ét af de første to indledende stævner for at kunne blive rykket ned til sidste runde (3. runde) eller til regionsfinaler og JM. Bemærk også, at der max. kan deltage én halvårsspiller på et indefodboldhold pr. stævne.

Udover ovenstående gælder de normale regler for op- og nedrykning af spillere også. Det vil sige, at en spiller kun kan frigøres fra højere rangerede hold, såfremt holdet spiller et stævne, hvor spilleren ikke deltager, eller at holdene spiller samme spilledag. I denne sammenhæng betragtes fredag, lørdag og søndag som samme spilledag.

Fleksibilitetsreglen gælder også til finalestævner
Fleksibilitetsreglen (§ 18.3) er også gældende til regionsfinaler og Jyske Mesterskaber, hvilket vil sige at man både kan spille for sit eget hold, samt for nærmeste ældre årgang og på samme spilledag. Fleksibilitetsreglen gælder udelukkende for ungdomsspillere.

Er du i tvivl om reglerne, kontakt da gerne dit regionskontor.

Læs mere
Se indefodboldreglementet her