Kun én ud af fire fodboldspillere er piger. I Viborg var tallet endda lidt mindre i starten af 2018. Det er én af grundene til, at Viborg Kommune er blevet DBU profilkommune i et projekt om at få flere piger til at spille fodbold, få flere kvindelige fodboldtrænere og flere kvinder i sportslige udvalg. Der er 15 klubber i Viborg, der deltager i projektet.

Den særlige indsats på området udspringer fra et opråb fra klubberne selv.

- Ideen kom i forlængelse af statusmøder med klubberne. De oplevede, at de havde svært ved at stille hold, og de var derfor meget interesserede i et samarbejde, udtaler Morten Erfurth, sportschef hos Viborg Idrætsråd, der fungerer som tovholder på hele projektet.

Piger og kvinder skal på banen og i ledelsen
Projektet kører over en fireårig periode og slutter i 2022. Målet er ikke kun flere pigespillere; ønsket er også flere kvindelige trænere og kvindelige medlemmer af sportslige udvalg og bestyrelser. Indtil videre har det særlige indsatsområde dog været at rekruttere flere pigespillere. Og det er også pigerne, der er i fokus til foråret:

- Vi fortsætter med mange af de indsatser i foråret, der hidtil har været succeser som fx Fantastisk Fodboldstart for piger og Fodboldfestivallerne, hvor målgruppen er 0.-2. klasser, udtaler Morten Erfurth. Han påpeger dog, at man også vil bruge mere energi på uddannelse af kvindelige trænere.

Fantastisk Fodboldstart for piger har i 2019 været afholdt syv gange i fem forskellige skoledistrikter, og her deltog i alt 839 piger. Derudover har 14 piger i alderen 13-18 år deltaget i C-trænerkurser, hvor ti af pigerne tilmed har gennemført C2-kurset.

Viborg Pigeprojekt. Foto Picture IT3 Foto: Henrik Skov, Picture-IT

I 2020 er planen ti Fodboldfestivaller med 1000 deltagere i fem forskellige skoledistrikter. Og det er også i 2020, at der skal rekrutteres flere pigetrænere, fortæller Morten Erfurth:

- Vi har indtil videre afholdt to trænerkurser, og dem vil vi også gerne have sat i gang i løbet af 2020. Og så vil vi også gerne begynde at adressere nogle af vores kræfter hen mod sportslige udvalg og se på, hvordan vi får flere kvinder ind på sådanne poster.

Tilfredshed indtil videre, men der er ingen hvilen på laurbærrene
Når Morten Erfurth gør status, er der stor tilfredshed:

- Vi er vældigt tilfredse med, hvad vi indtil videre har nået. Men vi vil slet ikke stå stille. Der er så meget mere arbejde at gøre, før vi er i mål. Det er jo et fireårigt projekt, så der er stadig elementer, vi skal have prikket hul i.

Udover at antallet af nye pigespillere i Viborg er steget fra 646 til ca. 820, er der nu også endnu flere klubber, som har hold, der udelukkende består af piger.

Viborg Pigeprojekt. Foto Picture IT2 Foto: Henrik Skov, Picture-IT

Og det er, ifølge Morten Erfurth ikke kun vigtigt, at nye pigespillere bliver rekrutteret. De skal også have lysten til at fortsætte:

- Vi har bl.a. lavet nogle gimmicks med drikkedunke til Fodboldfestivallerne. Alle får en drikkedunk med eget navn og i foråret og sensommeren kunne pigerne få nye klistermærker at sætte på, når de kom til træning. Det er en god motivator, og så skal vi derfra blive ved med give pigerne opmærksomhed så de har lysten til at fortsætte.

Glad for samarbejdet
Der er mange involveret i det store projekt. Idrætsrådet er som nævnt tovholder på hele projektet, og sammen med Viborg Kommune, Nordea-fonden og DBU’s udviklingspulje bidrager de alle økonomisk.

Men det er ikke kun økonomisk, Idrætsrådet har tætte samarbejdspartnere:

- Vi har fået materiale af DBU, og så har vi sparret rigtigt meget med dem, hvilket jo, blandet med vores egen viden, sikrer en stor faglighed, både sportsligt og pædagogisk. Og så er vi også ude at afholde inspirationstræningspas. Det giver trænerne nogle solide værktøjer, slutter sportschefen.

Formand for DBU Jylland, Bent Clausen, utrykte tidligere på året også stor begejstring for samarbejdet:

- Det er et spændende og ambitiøst projekt, som efter vores opfattelse kan gøre en reel forskel fodboldklubberne i Viborg. Fodbold er i høj grad også for piger. Vi skal have flere piger og kvinder i fodboldens verden, og pigerne skal opleve fodboldklubber, der vil dem.

 

FAKTA
  • Der deltager 15 klubber i projektet. De 15 klubber er Bjerringbro IF, Bruunshåb Tapdrup IF, SUB 88, NUGF Viborg, Tjele Vest Sport, Stoholm IF, Team Viborg, Houlkær IF, Alhedens IF, Ravnsbjerg IF, Mønsted IF, BMK, Overlund GF og Viborg FF.
  • Projektet er støttet af DBU’s Udviklingspulje med 350.000 kr. de første to år, Viborg Kommune med 100.000 kr. årligt, Nordea-fonden med 400.000 kr. i en 3,5-årig periode og Viborg Idrætsråd med 75.000 kr. om året.  
  • Det koster en fodboldklub 2500 kr. pr. år at deltage.
  • Det danske kvindelandshold har hjemmebane i Viborg.