Fodboldsmerter: Skal de virkelig bare løbes væk?

Hvis du har spillet fodbold, så kender du med stor sandsynlighed sætningen ”det skal løbes væk”. Men er det overhovedet en god idé? Vi har spurgt den danske landsholdslæge, Thøger Krogh.

Ærgerlig spiller
Det er ikke alle skader, som bare skal løbes væk - men engang imellem er det faktisk helt okay. Foto: Fodboldbilleder.dk

”Må jeg ikke komme ud på bænken? Det gør ondt, når jeg løber”.

”Nå, jamen det skal bare løbes væk”!

Vi kender alle en fodboldtræner, som ikke har meget tilovers for spillernes klager over diverse skavanker. Typisk bliver spilleren sendt på banen igen med den klassiske sætning: Det skal løbes væk. Men skal det nu også det?

Kan være decideret uforsvarligt

Ifølge lægen for det danske herrelandshold, Thøger Krogh, så skal man passe på med at fortælle fodboldspillere, at deres smerter bare skal løbes væk.

- Det er en meget unuanceret tilgang at have til spillernes smerter. Når jeg tænker tilbage, så tror jeg, at de trænere som igennem tiden har sagt det til mig, måske ikke har tænkt over, hvor stort et spektrum skader kan dække over, siger han og understreger, at smerter som udgangspunkt skal tages alvorligt.

- Smerter er kroppens signal på, at der er noget galt. Der er jo en årsag til, at der er noget, som gør ondt. Derfor er man nødt til at finde ud af, om der faktisk ligger en mere alvorlig skade bag smerten, eller om man er ved at køre sig selv ind i en ond cirkel med overbelastning, lyder det advarende.

Smerterne er ikke altid farlige

Når fodboldtrænere eller fodboldforældre bruger formuleringen, så er det dog ikke altid til fare for spilleren. Der kan nemlig være typer af smerter, som ikke bliver forværret af at spille fodbold.

- Man hører ofte, at sidestik bare skal løbes væk, og selv om man ikke helt er klar over, hvad der præcis sker med kroppen, når man får sidestik, så er det ret sikkert, at det ikke er farligt at spille videre, når man har det, lyder det fra Thøger Krogh, som også er medlem af DBU’s medicinske udvalg.

- Der sker heller ikke noget ved at træne, selv om man har stive eller ømme ben fra en hård kamp i weekenden. Det er kun fint at få benene i gang og få noget blodomløb i dem. Og faktisk kan og man også godt spille med et trælår, som bare lige skal i gang, lyder det fra Thøger Krogh, som selv har hørt sætningen ”det skal bare løbes væk” et utal af gange.

- Jeg tror, at den sætning er et levn fra gamle dage. Det er et fodboldudtryk for, at man ikke skal være alt for pylret. Og det er jo også fint nok – til en vis grad. Men man er nødt til at foretage en vurdering, hver eneste gang, en spiller klager over smerter, lyder rådet.


Log ind