Værktøjer til frivillighed

Frivillige er de skuldre som foreningerne i Danmark hviler på, men hvordan sikrer man sig, at det er skuldre nok? Palle Madsen fra DBU Jylland giver til konferencedagen Verdens Bedste Fodboldklub en række værktøjer til ledelse og frivillighed.



Frivillighed er essentiel for fodboldklubberne, men det er ikke altid nemt at overbevise folk om, at de skal lægge en portion af deres fritid i den lokale forening. Til konferencedagen Verdens Bedste Fodboldklub giver klubrådgiver Palle Madsen fra DBU Jylland sit bud på, hvordan man kan blive endnu bedre til at engagere de frivillige.

- Det starter med at få værdigrundlaget på plads. Det gør det nemmere at kommunikere med de frivillige, hvis vi ved, hvad vi vil stå for. Samtidig skal jeg kunne se værdierne udefra, hvis jeg møder en fremmed klub, så jeg kan afgøre, om det er et sted, jeg vil melde mine børn ind og engagere mig.

Derfor medbringer han flere værktøjer til sit oplæg. Det er blandt andet værdispillet, der skal lægge op til en debat om, hvad værdierne i en fodboldklub betyder for de engagerede.

Koordiner frivilligheden
Udover værktøjer til at sætte arbejdet i gang vil Palle Madsen også komme ind på hvilke positive og negative tendenser, klubrådgiverne ser i foreningerne. De handler især om koordineringen af de frivillige, som kan være mangelfuld.

- Alle mennesker kan give noget af deres tid til den lokale forening, men de er bange for at få rykket armen af, når de tilbyder lillefingeren, fordi de ikke får konkretiseret opgaverne. Hvis klubberne blev bedre til at beskrive deres opgaver, vil det også være nemmere som frivillig at finde en post, der passer til en, siger Palle Madsen.

Derfor er hans pointe, at man skal blive bedre til at give frivilligheden en seriøs behandling. Det kunne eksempelvis være ved at tilknytte en frivillighedsansvarlig og få udarbejdet en frivillighedsstrategi.

- Vi oplever mere og mere, at man klubber tilknytter en frivillighedsansvarlig, der lægger en plan for frivilligheden i klubben. Det er enormt givende at få fastlagt politikker og strategier, for vi skal have gjort det nemmere og mere overskueligt at være frivillig.

Erfaringer fra Sunds
Udover de mere teoretiske værktøjer vil der også være oplæg fra Sunds IF, der har haft gode resultater ved at engagere de unge. Ved at tilbyde U13 og U14-spillere et kursus bygget op om DBU’s C-licens har klubben fået engageret unge mennesker i foreningen.

De unge medlemmer kan derefter agere assistenttræner eller holdleder for andre hold og derigennem få lov at smage på tilværelsen som frivillig.

Verdens Bedste Fodboldklub
Palle Madsen holder sammen klubrådgiver Karina Kallehauge og tidligere fodboldklubleder Kim Mølbach oplæg på kursusdagene for Verdens Bedste Fodboldklub.

Det løber af stablen hos DBU Jylland i Tilst d. 11. marts. Du kan melde dig til dagen her. Her kan du også finde en oversigt over alle de andre oplæg om fodbold og livet i en fodboldklub.

Log ind