Din klub skal være mere end et idrætstilbud

Som fodboldklub får man meget fællesskab forærende gennem sporten. Men det er ikke nok. Du skal investere yderligere i fællesskaberne for at vinde de unges gunst, lyder det fra ekspert.


Fodboldfællesskaber skal dyrkes for at få de unge spillere til at engagere sig i klubberne, mener ekspert. Foto: Søren Palmelund.


Den vigtigste drivkraft i enhver breddefodboldklub er et godt fællesskab. Det gælder både de etablerede, traditionelle landsbyklubber, men i lige så høj grad for de nyetablerede klubber.

Søren Holm Nielsen har en kandidatgrad i Idræt fra Aarhus Universitet. Han skrev i 2016 sit speciale om ”Fællesskab og netværk i danske foreninger”, og han oplever, at mange breddefodboldklubber bruger for mange kræfter på at stræbe efter resultater på banen i stedet for uden for banen.

- Hvis man er breddeklub, så er det det, man er. Stå ved det. Det er ikke vigtigst at vinde, men at alle har lyst til at være der, siger den 27-årige østjyde, der i sommer var trænerleder på Harlev IK’s fodboldskole.

Sportslig succes er ikke afgørende

Søren Holm Nielsen påpeger selv, at alle uanset niveau går på banen for at vinde hver gang.

- Jeg mener godt, det kan harmonere med sportens logik om at vinde. Seriespillere vil gerne vinde, når de spiller kamp, og det skal de også stræbe efter. Men det er ikke afgørende for, om de kommer til træning tirsdag og torsdag. Det er i stedet fællesskabet, siger Søren Holm Nielsen.

Søren Holm Nielsen har en kandidatgrad i Idræt fra
Aarhus Universitet. Han mener, at fodboldklubberne
skal investere helhjertet i fællesskaberne. Foto: Privat.
 - Jeg vil påstå, at det ikke er afgørende, om man spiller Serie 2 eller Serie 3 eller hvad det nu kunne være. Resultatet i breddefodbold er ikke afgørende. Det er sjovere med en velfungerende seniorafdeling. Ambitioner er slet ikke et fy-ord. Man må gerne ville noget med sit hold eller sin klub.

- Men måske skal der også være ambitioner om andet end at vinde fodboldkampe?, spørger Søren Holm Nielsen retorisk.

Fælles mål giver fællesskab

Søren Holm Nielsen mener, at foreninger og fodboldklubber skal være mere end udelukkende et tilbud om at dyrke sin idræt. Det skal være et fællesskab, hvor man kan dyrke og styrke sine relationer.
- Tænk fodbold som et produkt – hvad ville jeg selv møde op til? Man skal investere i fællesskabet. Og svaret er ikke bare en grill-aften hver torsdag efter træning, siger han og fremhæver fodboldklubbernes gunstige position i forhold til at dyrke sammenholdet.

- Holdsport får meget forærende, idet udøverne har et fælles mål. Der dyrkes nære relationer, når man lykkes med noget sammen, opnår noget sammen og sveder sammen, siger Søren Holm Nielsen, som faktisk er målmandstræner for Skovbakken IK’s hold i 3F-Ligaen.

Fodbold og andre former for holdsport har dog også altid en ulempe i forhold til et rendyrket fællesskab; nemlig sportens regler.

- Fodbold er begrænset af, at man kun kan være 14 spillere. Det er i sin grundform ekskluderende. Det er et evigt dilemma i den her diskussion. Hvis man ønsker et helt rent fællesskab, skal man i virkeligheden gå til spejder, siger han.

Læs mere

Læs hele artiklen med Søren Holm Nielsen, samt resten af fodboldmagasinet, Jysk Fodbold, der har et stort tema om nystartede fodboldklubber og de fællesskaber, som bærer dem.

Log ind