Behov for viden om fastholdelse

Med en klubmåling får fodboldklubberne mulighed for at finde ud af, hvad deres medlemmer egentlig vil have af dem.



Palle Madsen taler af erfaring. Han er klubrådgiver i DBU Jylland, og er dagligt i dialog med jyske fodboldklubber, som har brug for rådgivning om, hvordan de fastholder deres medlemmer. Og for Palle Madsen står det klart, at ét af klubbernes største problemer er, at de ofte famler lidt i blinde.

”Klubberne er usikre på, hvor de skal sætte ind for at fastholde særligt trænere og frivillige hen over sæsonerne. Mange af deres tiltag er baseret på mavefornemmelser og ikke faktisk viden om, hvad medlemmerne ønsker,” forklarer Palle Madsen.

I mange klubber mangler op imod 20 procent trænere forud for hver eneste sæson. Et sådant hul skaber enorm usikkerhed fra sæson til sæson og kræver meget arbejde fra klubbestyrelsen og faste trænere, når det skal udfyldes. Palle Madsen ser et stort behov for at få bedre viden om, hvad der fastholder trænerne og de frivillige i fodboldklubberne.

En pejlesnor mod målet

I et pilotprojekt har MSI Research og DBU arbejdet på at skaffe klubberne bedre viden om, hvad der fastholder medlemmerne. Resultatet er blevet en undersøgelse af den enkelte klub, som giver klubbestyrelserne viden om, hvad de skal forbedre, for at trænere og frivillige vil stille op sæson efter sæson.

”Klubundersøgelsen er en sindssygt god mulighed! Den giver den enkelte klub faktabaseret viden om, hvad de skal gøre bedre. Som klubrådgiver er undersøgelserne et stærkt værktøj, hvor vi kan kigge på tværs af undersøgelser og finde inspiration i tiltag, som har virket for andre klubber,” siger Palle Madsen og fortsætter:

”Vi kan bruge undersøgelserne til at få sikkerhed for det, man har gang i. Og så kan man jo gå til trænerne og de frivillige og sige: ’Se! Vi arbejder rent faktisk på det, som I beder om.’”

Et spørgsmål om at prioritere

For Palle Madsen handler det om at kunne prioritere klubbernes arbejde.

”Der er meget begrænsede ressourcer i klubberne. Det er derfor ekstra vigtigt at prioritere de ting, som virkelig giver udslag for medlemmerne,” siger Palle Madsen.

Klubundersøgelserne giver efter hans mening anledning til at foretage benhårde prioriteringer. Prioriteringer som gør, at man kan tackle udfordringerne med at fastholde medlemmer med målrettede tiltag. Med den fokuserede indsats tror Palle Madsen på, at man kan styre klubben i den rigtige retning. En retning hvor målet er at nedbringe udskiftningen af trænere, og skabe et godt miljø omkring klubben.

Vil du læse mere om klubmåling eller tilmelde din egen klub, kan du gøre det her.

Log ind