Alt om kunstgræs

Kunstgræsbane vs. græsbane

Der er mange spørgsmål, som klubberne skal have afklaret, inden de beslutter sig for at hoppe med på vognen og anskaffe sig en kunstgræsbane.
Kunstgræsbaner vs. græsbaner
Preben Juelsgaard fra Vildbjerg Sports- og Kulturcenter mener, det er billigere at vedligeholde en kunstgræsbane end en almindelig græsbane.
Preben Juelsgaard er stadioninspektør på Vildbjerg Sports- og Kulturcenter, og han er meget begejstret for de to kunstgræsbaner, de har på centret.

- Vi er rigtig glade for vores to kunstgræsbaner. De betyder jo, at vores spillere kan træne udendørs hele året, og at de slipper for at komme ind i en hal. De træner nu året rundt, og det er godt for udviklingen, siger han.

For mange klubber er det ikke kun et spørgsmål om, hvorvidt klubben har lyst til at anlægge en kunstgræsbane. Det er i høj grad også et spørgsmål om at have råd. Preben Juelsgaard mener, at når banen først er anlagt, så er det faktisk billigere at holde en kunstgræsbane frem for en almindelig græsbane. Det hænger sammen med, at en almindelig græsbane skal klippes to-tre gange om ugen, den skal gødes, den skal prikkes (til dræn, red), vandes og desuden plejes året rundt. Hvorimod en kunstgræsbane stort set kun skal fejes og holdes ren.

- Jeg har hørt folk tale om, det koster 150.000 kroner at holde en kunstgræsbane. Det er helt hen i vejret. Jeg forstår ikke, hvor de får de tal fra. På årsbasis har vi jo kun cirka to måneder, hvor der er udgifter i forbindelse med kunstgræsbanerne. Det er naturligvis vintermånederne. Resten af året passer banerne stort set sig selv. Jeg vil skyde på, vi bruger 25.000 kroner på sådan en bane om året. Og jeg tror faktisk, det er lidt dyrere med en almindelig græsbane, siger han.

Betydeligt dyrere i Hobro

I Hobro har de også egen kunstgræsbane, og klubformand Bøje Larsen er enig i, at det ikke kræver mere at pleje sådan en bane. Men han har nogle helt andre tal for, hvor meget det koster at holde banen.

- Driftsudgifterne på sådan en bane er høje. Alt inklusiv koster den cirka 100.000 kroner om året. Det er endda med gratis arbejdskraft. Det er med snerydning, saltspredning og hvad der ellers er. Og en almindelig græsbane koster vel mellem 30.000 og 50.000 om året. Vi har kun haft kunstgræsbanen i et år, og det var jo den her ekstreme vinter. Jeg tror ikke, udgifterne er lige så høje ved en mere mild vinter, siger han.

Hobro lejer kunstgræsbanen ud til andre klubber i kommunen. Og med lejeindtægter på 95.000 kroner sidste år, så gik indtægter og udgifter næsten lige op. Målet er, at det går lige op. Det tror formanden også det gør, når ikke vinteren er så hård.

Græsnostalgiker

Preben Juelsgaard fra Vildbjerg ser altså mange fordele ved de nye eftertragtede underlag, men kan alligevel ikke undlade at være en anelse forbeholden over for de nye baner.

- Jeg synes, det er noget sjovere at passe en almindelig græsbane. For kunstgræsbanerne de passer jo bare sig selv. Og så vil jeg sige, at selv om den nye bane vi har, er meget tæt på almindeligt naturgræs, så er der altså ikke noget, der slår en nyklippet græsplæne, siger han.

Læs også

Jysk Fodbold december 2010 (PDF)


Tekst: Bob Gisselmann & Foto: Henrik Bjerregrav

Skriv kommentar (Kræver login)

Ingen kommentarer endnu - skriv den første

0 Kommentarer:Søg råd og vejledning hos kunstgræs-eksperten, Jens Christensen. Kontakt ham her.Jens Christensen fortæller her i video-indslaget, hvad de egentlige priser på anlæggelsen af en ny kunstgræsbane er.
 
 
Glemt adgangskode?
Indtast dit brugernavn eller email her, så sender vi din adgangskode til dig.
Brugernavn / E-Mail:
ELLER
 
Lav ny profil uden Facebook