Guide: Køb de helt rigtige støvler

Der er fodboldstøvler til normale baner, våde baner og kunstgræsbaner. Knopsystemet er med til at afgøre, hvilke støvler der passer til diverse underlag. Med hjælp fra en af Danmarks førende fodboldstøvle-eksperter giver vi dig her overblikket.

En ny sæson står for døren, og mange håbefulde fodboldspillere skal have nyt gear til fødderne. Et par nye fodboldstøvler kan være en sand fryd og et stort mentalt boost, mens det forkerte valg kan resultere i glideture, blodvabler og endda en økonomisk lussing.

Jakob Michaelsen arbejder hos unisport.dk og er blandt Danmarks førende fodboldstøvle-eksperter. Han er ikke i tvivl om, at fodboldstøvlerne skal passe til den enkelte fodboldspillers behov.

- Selv verdens bedste racerkører kan ikke vinde, hvis ikke han har de rigtige dæk. Det samme er gældende for knopperne på fodboldstøvler. Man skal bruge de rigtige knopper til de rigtige underlag, siger Jakob Michaelsen, der herunder sætter sine ord på diverse støvlebetegnelser.

FG (Firm Ground)

Det er støvlen, der passer til en helt almindelig dansk græsbane med normal hårdhed og som jævnligt bliver slået. Det er den mest almindelige støvle, som også er den, der er mest funktionel all-round. Knopperne er af plastik og kan inddeles i to kategorier. Der er de runde, og der er de mere aflange. De runde giver en bedre bevægelighed i diverse vrid, mens den aflange knoptype har en større flade og har et bedre afsæt i jorden. Hvis du kun skal have et par støvler, er FG-støvler det bedste bud.

NB: Hvis du spiller med FG-støvler på kunstgræs, så frafalder returretten. 
 
SG (Soft Ground)

Er velegnede til våde, bløde baner. De har lange jernknopper, som giver mere greb i banen. Det er den type støvler, de professionelle spiller i – men de spiller også altid på vandede baner. De bliver til gengæld ukomfortable på hårdere baner, hvor de ikke kan trænge ned i banen, så du løber oven på banen og knopperne.
Der findes også en kombination af SG/FG, som skal give en større stabilitet. De har ikke blot de seks lange knopper, men også FG-knopperne til at give en bedre føling med underlaget.

NB: Hvis du spiller med SG-støvler på kunstgræs, så frafalder returretten.



AG (Artificial Ground)

Det er støvler, der er fremstillet til at spille på kunstgræs. Underlaget er jo kunstigt materiale, som slider hårdt på knopperne – og på siderne af støvlen i øvrigt. AG-støvler har flere og lavere runde knopper end de andre knopsystemer. De mange knopper gør, at der er mindre tryk på hver enkelt knop, og at grebet i det kunstige underlag forbedres. Knopperne på AG-støvler er hule for at sikre, at de ikke bliver varme på grund af friktionen i underlaget.
 
FG/AG (Firm Ground/Artificial Grass)

Den nye dreng i klassen. Det er indtil videre kun Adidas, der fremstiller denne type støvle, som kan begå sig både på naturgræs og på kunstgræs. Det er en FG-støvle, som er justeret til at fungere på begge slags underlag. Det er ikke noget problem at bruge dem på kunstgræs, og de fungerer fint på naturgræs – men det er sådan lidt en blød mellemvare.

 


Der findes flere varianter, fx TF til grusbaner og HG til hårde baner. Men de ovenstående er de mest almindelige og anvendelige – i hvert fald til danske forhold.

Har du også en holdkammerat, som skøjter rundt på banen?Her er en guide til de forskellige knopsystemer.

Opslået af Jysk Fodbold på 12. februar 2016

Log ind